24% την Ασιατική (6,8% την Τουρκία, 4,4% το Λίβανο, και μόλις το 1,7% την Κίνα), το 6,2% την Αμερικανική ήπειρο και το 5,8% την Αφρική.
Αφενός, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά αποτελεί «γνώριμα νερά» και είναι με πολλούς τρόπους η οικονομική οικογένειά μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ματιά μας παραμένει στραμμένη σε χώρες όπως η Ιρλανδία - η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 26-28/6- και η Λιθουανία, προορισμός για την επόμενη επιχειρηματική αποστολή μας στις 23-26/9. Αφετέρου, η Ευρώπη παρουσιάζει σημεία καταναλωτικού κορεσμού και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που περιορίζουν τα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών μας σε αυτήν.
Τόσο η Ν.Α. Ασία όσο και η Υποσαχάρια Αφρική αποτελούν σήμερα τις ζώνες όπου εξελίσσεται η δράση της παγκόσμιας οικονομίας. Η προσέγγισή τους είναι λίγο-πολύ μονόδρομος. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να ενισχύσουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις, να ανοίξουμε νέες πρεσβείες και να τις στελεχώσουμε με ΟΕΥ, και να πολλαπλασιάσουμε, ενωμένοι, τις επιχειρηματικές μας αποστολές. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες να αυξήσουμε το μερίδιό μας στο παγκόσμιο εμπόριο, που παραμένει ίδιο με το 2000.
Με αυτή τη λογική, στις 18 Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με τους πρέσβεις των χωρών της ASEAN στην Αθήνα - τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή τους - ο ΣΕΒ θα διοργανώσει ημερίδα για την περιφερειακή αγορά της Ν.Α. Ασίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει.
Μέσα από τα τακτικά εργαστήρια, τις μελέτες για αγορές-στόχους, και τις επιχειρηματικές αποστολές, ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες εξαγωγείς.
Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ