Ιρλανδίας τρέχει στο 6.8%, με το διεθνές εμπόριο στο 208% του ΑΕΠ της. Η πορεία τους μας επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια είναι μέρος του συνολικού στοιχήματος ανάπτυξης μιας οικονομίας.
Για τη χώρα μας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας προϋποθέτει αφενός συντονισμένες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, και αφετέρου στήριξη των εξαγωγέων στο πεδίο δράσης. Ο ενιαίος διοικητικός συντονισμός των δομών εξωστρέφειας που εκπονεί το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αναμένεται να παράξει ωφέλειες σε επίπεδο ιεράρχησης προτεραιοτήτων πολιτικής, και αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων εξωστρέφειας. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση των διπλωματικών αντιπροσωπειών και γραφείων ΟΕΥ στις αναπτυσσόμενες αγορές, ώστε οι Έλληνες εξαγωγείς να λαμβάνουν επαρκή διπλωματική υποστήριξη εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα στελέχη, και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη περαίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ο κεντρικός συντονισμός ζητημάτων εξωστρέφειας και η αναδιάρθρωση των μηχανισμών της οικονομικής διπλωματίας θα συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας. Τις ωφέλειες θα καρπωθεί το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας - και δη οι ΜμΕ, που αποτελούν και το 99.9% των επιχειρήσεων.
Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ